Kompisaktiviteter

"Varför fick jag inte SMS om badet"

Kompisaktiviteter.


Vi vill förtydliga kring konceptet ”kompisaktiviteter” eller ”riktade aktiviteter” som det också kallas, så  att alla medlemmar och föräldrar förstår vad det innebär.

Alla Junis ordinarie aktiviteter är öppen för alla medlemmar. Dessa finns på hemsidan och skickas ut SMS inför. På dessa får alla medlemmar komma.

Förutom dom ordinarie aktiviteterna så har vi också riktade kompisaktiviteter, som är en aktivitet för ett mindre antal barn, som inte finns i kalendern och inte skickas ut några SMS inför, det är oftast spontana aktiviteter, som sagt i en mindre grupp.

Alla ledare i Junis Umeå har initiativrätt att ordna kompisaktiviteter. Vi uppmuntrar alla ledare att ta initiativ och göra extra aktiviteter.

Eller så tar med med några extra junisbarn i sin bil när man åker på en lekpark, picnic, vattenkrig, pulkabacken eller liknade, eller om man ska åka iväg och se ett idrottsevengemang och har en plats över i bilen så tar med med nått extra Junisbarn.

Ledaren väljer ut barn som är väldigt aktiva i föreningen och som ledaren har en relation till, och som av olika anledningar kan behöva vara med på en extra aktivitet. Det är så en kompisaktivitet fungerar. När man ändå planerat att göra något med sin famij eller liknande så tar man med nån extra medlem som får utbyte av det och så gör man det i föreningens namn. Detta vill vi att fler ledare ska anamma.

Tumregeln är att göra en billig aktivitet så att ekonomin går ihop. Vi får 13 kr i bidrag per barn och aktivitet plus några kronor i lokalbidrag och kostnaderna bör överlag hållas innom denna summa.

Men efter ett antal billiga aktiviteter, som vi ”gått plus på” så kan ledaren lägga in någon lite dyrare aktivitet för dom barnen som varit med med de enklaste aktiviteterna också. Då kan man slå på stort och gå på tex hopp och skoj eller liknande.

Därför händer det att det kommer upp bilder på Junis instagram eller facebook där några barn är och badar på navet, utan att det har gått ut något SMS.

Det är alltså barn som har deltagit på flera mindre kompisaktiviteter tillsammans och sedan gjort nått lite extra speciellt ihop.

Olika ledare har olika relationer till olika barn. Så en viss ledare kanske väljer vissa barn, och en annan ledare väljer vissa andra barn. Ledarna har också olika insyn i barnens situationer.

Alla ledare i Junis Umeå är dock vettiga vuxna och alla kan lita på att våra ledare har en fingertoppskänsla och väljer ut barn med omsorg och en tanke bakom, och att utgångspunkten för ledaren är att göra bra saker, att göra en instats för det enskilda barnet.

Vi kan alltid bli bättre och mer inkluderande i allt vi gör. Om du anser att ditt barn (eller nått annat barn i föreningen, som du tänker på) skulle få glädje och utbyte av att följa med på en kompisaktivitet nån gång, så kontakta gärna en ledare som du har någon kontakt med, så ska vi självklart tänka på ditt barn när vi bjuder in till kompisaktiviteter, men tänk som sagt på att det är  barn som är aktiva och är med även på ”de enkla aktiviteterna” som får vara med på de ”extra speciella” aktiviteterna också.